Ketojenik Diyet Rehberi 2018

Ketojenik Diyet Rehberi 2018


Kilo verme konusunda onlarca farklı yöntem mevcut. Paleo, Alkali diyet, Taş Devri, Dukan, Klasik diyetler, yumurta diyeti, su diyeti, oruçlar, aralıklı oruç vs. vs. Birçoğunu sıralamaya çalıştık fakat eminiz ki aklımıza gelmeyen birçok diyet metodu daha var. Bunları siz de yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

Ketojenik Diyet Rehberi
Şu bir gerçek ki her diyet herkese uymuyor. Vücut yapısı, kişinin alışkanlıkları, yaşam biçimi, sağlık durumu gibi bir çok faktör diyete uyumluluk gösterip gösterememesinde rol oynuyor. Tabii psikolojik etkenler de oldukça önemli. Ketojenik diyet ile tanışmam 26 yaşında bir bay olarak (evet farkındayım genelde bayanlar daha çok ilgili bu konularla) 100 kiloyu aşmam sebebiyle gündemime gelmişti. Kilo problemiyle ilk kez karşılaşmıyordum fakat 100 kiloyu daha önce hiç görmemiştim! 

Neden Kilo Aldım?

Duygusal Açlık kavramını daha önce duymuş muydunuz? Hani psikolojiniz bozulur kendinizi yemeye verirsiniz ya bu net olarak duygusal açlık. Bir de içten içe psikolojiniz bozuktur, belki o an kendiniz dahi farkında değilsinizdir ve yine bir şeyler yerken bulursunuz kendiniz. Tehlikeli. İşte benim de kilo almamda sebep, kendimin de farkında olmadığım bir duygusal açlık hali içerisinde olmamdı. Tabi kiloları aldıktan sonra bunun farkına vardım. Sonrasında ise Paul Mckenna ile tanıştım. Paul Mckenna'nın "Duygusal Yemeden Kurtulma", "Hipnotik Mide Bandı" kitaplarını okuduktan sonra kendime bu teşhisi koyabildim.

Sonrasında ise hayatıma Ketojenik Diyet kavramını soktum. İlk bakışta, hafızamıza kazınan ve kesin kabul olarak gördüğümüz bilgilerden dolayı -ki buna şartlanma diyoruz- "Hadi canım sen de, böyle şey olmaz" diyeceğiniz bir yapısı var ketojenik diyetin.

Proteine yüklenirim, karbonhidratı keserim olur biter diyorsanız size de garip gelecek. Evet ketojenik diyette karbonhidrat yok denecek kadar az fakat assolist farklı.

KETOJENİK DİYETİN ASSOLİSTİ - YAĞ


Evet, yağ yiyerek zayıflayacaksınız. Margarin hariç, zeytinyağı, tereyağ, hindistan cevizi yağı yiyebilirsiniz. Mısırözü yağı ise biraz daha arka planda kalmalı. Yani ilk tercihler 
  1. Sızma zeytinyağı
  2. Tereyağ
  3. Hindistan cevizi yağı (Toplumumuzda çok fazla kullanılmıyor. Yeni yeni kullanılmaya başlandı. Fiyat karşılaştırmaları yapıp, ona göre seçim yapabilirsiniz. Yardımcı olacağım)

MAKRO BESİNLER

Makro -  mikro kavramlarını duymuşsunuzdur. Yunanca kökenli, "Büyük" anlamına gelen bir sözcük. Makro besinlerden kastettiğimiz ise 
  1. YAĞ
  2. PROTEİN
  3. KARBONHİDRAT
Ve yine bildiğiniz gibi bu üç makro besinden belli oranlarda alarak günlük kalori alımınızı oluşturuyorsunuz. Ketojenik diyet, yüksek yüzdeyle yağ alımına dayalı bir diyet yöntemi, sonrasında protein ve en az düşük yüzdeyle karbonhidrat alımına dayanıyor.

NEDEN KETOJENİK DENİYOR?

Ketojenik diyet, adını Ketozisten alıyor. Karbonhidrat alımının az olduğu durumlarda, yağ yakarak enerji elde ediliyor ve bunun sonucunda kanda ve idrarda keton cisimciklerine rastlanıyor. Bunun adına Ketozis denmiş.

----------------------

YAĞ YAKMAK - ŞEKER YAKMAK ?

Karbonhidrat ağırlıklı bir şeyler yediğinizde (örneğin 1 dilim pasta), vücudunuz Glukoz ve Insulin üretir.
  • Glukoz, vücudunuzun enerjiye çevirmede kullandığı en kolay moleküldür ve bu yüzden ilk enerji kaynağı olarak seçer.
  • İnsulin ise glukozun vücut içerisinde kan yoluyla taşınması için salgılanır. 
Her ne kadar kulağa hoş gelse de buradaki problem glukoz ilk, ana enerji kaynağı olarak kullanıldığında, yağlar enerji için kullanılmaz ve depolanır.

Ortalama bir kişinin diyetinde, glukoz ana enerji kaynağıdır. Şunun farkına varana kadar problem olarak gözükmek. Vücudunuz fazla glukoz depolayamaz. Bu yüzden eksta glukoz, yağa dönüştürülüp depolanır.

Vücudunuzda glukoz depoları tükendiğinde ise, beyne "hadi bir şeyler ye, atıştır" sinyali gider. Ve bu sinyal tahmin edeceğiniz üzere yine karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalar olacaktır.
Bu döngünün, istemediğiniz bir vücut oluşumuna sebep olduğu görmeye başladınız.

Peki alternatifi nedir? Madem şeker yakıyoruz, ne yapalım?

Şeker yakandan, yağ yakana dönüşün!
Karbonhidrat alımınızı azalttığınızda, vücudunuz alternatif enerji kaynaklarını aramaya başlar. Ve bu durum farklı bir metabolik durum olarak bilinir: Ketozis

Doğal bir süreçtir, vücudumuzun muhteşemliğine bir örnektir aynı zamanda.
Birkaç gün susuz durabilecekken, haftalarca yemeden yaşayabileceğiniz konusunda bir şeyler duymuşsunuzdur.

İşte bunun sebebi ketozistir. Çoğu kişide yeterince yağ deposu mevcuttur
Ketosiz durumunda, ketonlar üretilir. Bu ketonlar, karaciğerde yağı çözülmesiyle ortaya çıkar.

Belki düşünmüşsünüzdür. Neden karaciğer düzenli olarak bu yağları parçalamıyor? Vücut insülin salgıladığında, insülin yağ hücrelerinin kana girişini engeller, böylece vücutta depo halde kalır.
Karbonhidrat alımınızı azalttığınızda, glukoz seviyeleriniz, kan şekeri seviyeriniz düşer ve böylece insulin seviyeniz de azalmış olur.

Ketojenik Diyetin Hedefi

Bu yağ hücrelerinin, içerisinde depoladığı suyu serbest bırakmasını sağlar. ( Bu yüzden ilk olarak kilo kaybınız su olarak ortaya çıkar) Sonrasında ise yağ hücreleri, kana karışıp karaciğere geçebilir.

Keto diyetin, ketojenik diyetin hedefi budur. Aç kalmadan ketojenik duruma giremezsiniz. Bunu hızlandırıcı yöntemler var fakat aç kalacaksınız ki öncelikle glukozu tüketebilesiniz.
Vücudunuz, optimal keton seviyelerine geldiğinde bir çok sağlık artısı, kilo kontrolü, fiziksel ve zihinsel performans artışı yaşacaksınız.

İşte bunun için rehberi hazırlamayı uygun gördüm.
Sağlıklı bir ömür diliyorum. Bunun için tek şansımız var, iyi kullanalım.

Yorumlarınızı bekliyorum, ketojenik yaşam ile alakalı harika projelerim var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hızlıca Ketozise Girmek (24 Saatte)

Ufak bir Kaçamak ve Aralikli Oruca Devam!

Aralikli Oruc Sabah Icecegi Tarifi